Gun alle kids muziek!

Als kind wist ik al heel jong dat ik viool wilde spelen. Magisch vond ik dat instrument. Ik baalde als een stekker dat ik eerst blokfluit moest leren, omdat ik nog geen zes jaar was. Vorige week las ik dat het  Flevolands Jeugd Symfonie orkest een ledentekort heeft.  In dit orkest speelde ik jaren viool en we speelden zelfs op fantastische festivals in bijvoorbeeld België en Kopenhagen. Ze kunnen nu bijna niet meer bestaan doordat er te weinig kinderen instrumenten bespelen. Zo zonde!

Vroeger hing ik ‘s middags uit school in bomen en oefende voor het eten meestal 10-15 minuten viool. Dat vond ik echt niet altijd leuk hoor;). Maar ik ging pas van les af toen ik ruimschoots studeerde en ook zingen de overhand kreeg. Nu kijken kids vaak 15 min iPad voor het eten. Soms ben ik bang dat kinderen zo gewend raken alles aan alles opzoeken, dat ze niet meer gestimuleerd worden om zelf (zoiets als een instrument) echt te willen leren.

zangles-kids-muziekles-kinderen-zangeres-arnhem

Instrumenten leren bespelen kost veel tijd, geduld en eigen inzet. En er is stimulans nodig vanuit huis. Wekelijks heb ik groepjes kids aan huis en in de Klarendalse Molen vanaf 4,5 jaar. Zij maken kennis met viool, piano, gitaar en zang. Sommigen hebben al snel een duidelijke voorkeur voor iets en gaan door met bijvoorbeeld zingen of piano. Leerlingen zijn bijna niet naar huis te krijgen van enthousiasme. Fantastisch toch!

Onderdeel van mijn missie is om zelf zoveel mogelijk kids kennis te laten maken met de instrumenten die ik zelf heb mogen leren. Liefst in zoveel mogelijk verschillende milieus. Het is namelijk de meest fantastische, tijdloze ontspanning die je een kind kunt schenken. Goed voor uiting van emotie. Een uitlaatklep. Maar ook een vorm van opbouwen van zelfvertrouwen. Dat je iets kunt bespelen, op jouw manier, met jouw interpretatie, emotie en gevoel van die dag.

“De muziek begint daar waar de macht van het woord stopt.”
Richard Wagner