‘Als ik naar de molen ga, dan pak ik mijn koffer. Die stop ik vol met liedjes en ga op reis…’

In de Klarendalse molen wordt door Juttamusic sinds een paar weken muziekles aan kinderen gegeven op woensdagmiddag. Wat een bijzondere werkplek om met mijn bakfiets vol instrumenten naartoe te rijden en te gaan lesgeven. Een oude molen, die ook nog echt draait! Met de kleinste hummeltjes is ‘zo gaat de molen’ dan ook wel heel toepasselijk om te zingen. De kennismaking muziek is zo in trek bij de kids in Arnhem-Noord, dat Juttamusic na de eerste week al besloten heeft een extra groepje te starten! We werken nu met leeftijden van 2,5 – 12 jaar, verdeeld over vijf groepen.

Deze week waren kinderen van 4,5 tot 6 jaar bezig met piano, zingen en muzikaal spel. Op twee piano’s werd met vijf kids gespeeld en verkend. We speelden bijvoorbeeld ‘de regen’, heel toepasselijk na de eerste herfstige dagen. En op sommige momenten ging het zelfs onweren in het lokaal. De leeftijd van 4,5 – 6 jaar moet vooral de ruimte krijgen om te proberen, spelen en bovenal voelen hoe het is om een instrument en muziek te beleven. We werken in deze lessen met veel verschillende spelvormen en kleine oefeningen. Maar er is ook ruimte voor een dansje of gewoon een fantasierijk verhaal.

In de leeftijd van 6-7 jaar speelden de mannen de afgelopen twee weken piano en zongen verschillende liedjes. Waaronder zelfs een Engels liedje! ‘In the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight.’ Dat is wel echt knap. Tjalle (7) vond de proefles zo leuk dat hij schreef: ‘daar wil ik mijn hele leven naartoe gaan’. Wat een geweldig compliment.

En Wiep (7) kon niet meer stoppen met zingen na de eerste les! Ze had zelfs een mapje gekocht, waar ze al haar liedjes netjes in kon bewaren. Een super goede voorbereiding. We werkten in de zangles van 7-9 jaar aan verschillende liedjes, waaronder ‘Hart beat’ van Rein en Vajèn.

En dan de hummeltjes (2,5 – 4 jaar). Die werkten vanuit een ‘koffer vol liedjes’… daarin zitten allerlei attributen en leuke liedjes. Ze deden de molen na met hun handen en gingen op zoek naar de beer die weg was. En af en toe kwam er ook al een Sinterklaasliedje voorbij in de les. De rest van de maand zullen de jonge groepen veel doen in het thema Sinterklaas en Kerst. Dit zijn wel de meest sprekende thema’s in de kindermuziek. Ik kan niet wachten, dat wordt gezellig! ‘Hij komt, hij komt die lieve goede Sint!’

Aju Paraplu, tot ziens! Tot de volgende keer maar weer. Liefs, Jutta.